کد خبر : 5035

تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۲/۱۲ زمان : ۷:۰۰

چگونگی تغذیه کودک با غذای کمکی

یکی از مهم ترین وقایعی که طی سال اول زندگی طفل رخ می‌دهد، آماده شدن او برای خوردن غذای کمکی است. نخستین غذایی را که کودک باید میل کند، پوره بسیار رقیق است. اما در حدود شش ماهگی، یعنی زمان آغاز رویش اولین دندانهای کودک، کودک در گاززدن و جویدن غذا مهارت بیشتری کسب می‌کند. […]

یکی از مهم ترین وقایعی که طی سال اول زندگی طفل رخ می‌دهد، آماده شدن او برای خوردن غذای کمکی است. نخستین غذایی را که کودک باید میل کند، پوره بسیار رقیق است. اما در حدود شش ماهگی، یعنی زمان آغاز رویش اولین دندانهای کودک، کودک در گاززدن و جویدن غذا مهارت بیشتری کسب می‌کند. در این زمان روش مفید برای آماده کردن کودک نسبت به طمع‌های مختلف و جدید، آشناکردن تدریجی وی با غذاهای متنوع است.

اکنون به برخی سؤالات رایج در خصوص دادن غذای کمکی به طفل پاسخ می‌دهیم.

 

بهترین وقت برای شروع خوراندن غذای کمکی

زمان شروع مصرف غذای کمکی تا حد زیادی به آمادگی کودک برای پذیرش آن بستگی دارد. قاعدتاً کودک بین ۴ تا ۶ ماهگی ممکن است شروع به جویدن مشت خود یا اسباب‌بازی‌هایش کند. همچنین به نظر می‌رسد که طفل از خوردن شیرخشک یا شیر مادر کاملاً ارضا نشده است. تطابق متناوب رفتار طفل با یکی از معیارهای زیر نمایانگر آمادگی احتمالی او برای خوردن غذای کمکی است.

  1. سن طفل بیش از سه ماه باشد.
  2. وزن طفل بیش از ۶ کیلو باشد.
  3. میزان مصرف روزانه شیر در طفل بیش از ۱۰۸۰ میلی‌لیتر باشد.
  4. کودک پس از هر وعده شیر مجدداً احساس گرسنگی کرده بی‌صبرانه نیازمند تغذیه دوباره باشد.
  5. طفل به دلیل گرسنگی شب‌ها از خواب بیدار بشود.
  6. طفل دست‌های خود را مکیده در رفتار او نشانه‌های دیگر گرسنگی پدیدار بشود.

 

پیامدهای شروع زودهنگام غذای کمکی

چنانچه کودک به خوردن غذای کمکی تمایل داشته باشد، آن را در رفتار خود نمایان می‌کند. اما اگر احتمال می‌دهید که کودک هنوز آمادگی لازم را ندارد، در خوراندن غذا به وی باید جانب احتیاط را رعایت کنید. در صورت آشناکردن پیش از موعد کودک با غذای کمکی، سیستم ایمنی و هاضمه‌ی او آمادگی لازم را نداشته در نتیجه در آینده احتمال ابتلای کودک به آلرژی یا حساسیت غذایی بیشتر خواهدبود. آشنایی کودک با غذای کمکی باید حداقل تا ۶ ماهگی صورت بگیرد. زیرا در این زمان ذخایر آهن بدن کودک که در رحم مادر ایجاد شده، تقلیل می‌یابد و شیر به تنهایی قادر به تأمین آهن کافی جهت رفع نیازهای بدن کودک نخواهدبود.

 

چه نوع غذاهایی را در آغاز باید مورد استفاده قرار داد؟

از میوه ها و سبزیجات ساده شروع کنید. غذا را آنقدر بپزید تا نرم بشود. سپس آن را به صورت پوره در آورید. غلظت پوره باید همانند ماست نه زیاد رقیق و نه خیلی سفت باشد. برنج مخصوص کودک غذای ایده آل برای شروع غذای کمکی محسوب می شود. زیرا علاوه بر عدم ایجاد آلرژی و آسان‌بودن هضم آن، غالباً آهن و ویتامین‌های ضروری دیگر به آن افزوده می‌شود. این نوع برنج را می‌توانید از سوپرمارکت‌های داروخانه‌ها خریداری کرده با میوه و سبزیجات مخلوط کنید. در ۶ ماهگی می‌توانید مرغ و ماهی را به غذای کودک اضافه کنید. سوزان الیویور در کتاب خود تحت عنوان «کدام غذا را به کودک خود بدهم» پیشنهاد می‌کند از دادن سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، انواع فلفل، و بادمجان به کودک خود بپرهیزید. زیرا اینگونه سبزیجات حاوی تاکسین‌هایی بسیار خفیف هستند که احتمال می‌رود بدن کودک نسبت به آنها حساس باشد. اما برعکس، دادن هویج، اسفناج، سیب‌زمینی شیرین، بروکلی، قارچ، کلم بروکسل، کدوی تنبل، و تره‌فرنگی توصیه می‌شود.

این مبحث ادامه دارد…

ارسال دیدگاه