کد خبر : 4307

تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۱/۱۱ زمان : ۷:۲۲

همسو نبودن آموزش عالی با بازار کار

ایسنا : رئیس سازمان تجاری سازی و همیاری و اشتغال فارغ التحصیلان جهاد دانشگاهی گفت: این نهاد با توسعه زیرساخت فناورانه و دانش‌بنیان و ایجاد مراکز رشد و پارک‌ها می‌تواند گامهای موثری در راستای هدایت شغلی دانشجویان بردارد. به گزارش خبرنگار ایسنا در منطقه مرکزی، محمدرضا پورعابدی در نشست روسای جهاد دانشگاهی درباره تغییر و […]

ایسنا : رئیس سازمان تجاری سازی و همیاری و اشتغال فارغ التحصیلان جهاد دانشگاهی گفت: این نهاد با توسعه زیرساخت فناورانه و دانش‌بنیان و ایجاد مراکز رشد و پارک‌ها می‌تواند گامهای موثری در راستای هدایت شغلی دانشجویان بردارد.
به گزارش خبرنگار ایسنا در منطقه مرکزی، محمدرضا پورعابدی در نشست روسای جهاد دانشگاهی درباره تغییر و تحولات انجام شده در سازمان تجاری‌سازی فناوری و اشتغال دانش‌آموختگان، تحلیل اجمالی مسائل و مشکلات اشتغال دانش‌آموختگان، پارک‌ها و مراکز رشد علم و فناوری شرکت‌های دانش بنیان و مدل تشکیل آنها در جهاد دانشگاهی سخن گفت.
وی افزود: فناوری‌های بسیار زیادی در جهاد دانشگاهی تولید شده اما در جهت تجاری سازی فعالیتی انجام نشده است بر این اساس در این زمینه باید فعالیت‌های ویژه‌تری انجام شود. براین اساس در تغییر و تحولات جدید سازمان بنا گذاشته شده تا ساختارهایی برای حمایت از تجاری‌سازی در جهاد دانشگاهی به وجود آوریم.
پورعابدی ضمن اشاره به اشتغال دانش‌آموختگان گفت: کل دانشجویان کشور چهار میلیون و ۵۰۰ هزار نفر هستند که از این تعداد ۵۵ درصد در بخش دولتی و ۴۴ درصد در بخش غیردولتی مشغول به تحصیلند.
رئیس سازمان تجاری سازی و همیاری و اشتغال فارغ التحصیلان جهاد دانشگاهی با تشریح تعداد افرادی که در مقاطع مختلف تحصیل می‌کنند، گفت: بیشترین فراوانی مربوط به مقطع کارشناسی با ۶۵ درصد، کاردانی ۲۱ درصد، کارشناسی ارشد ۱۰ درصد و دکترای حرفه‌ای تخصصی حدود سه درصد است.
وی با اشاره به آمار بیکاری در کشور تعداد کل بیکاران مطلق کشور را دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر عنوان کرد و افزود: از این تعداد ۷۷۵ هزار نفر فارغ‌التحصیلان هستند؛ بر این اساس نرخ بیکاری دانش آموختگان حدود ۳۰ درصد است که بیش از دو برابر نرخ بیکاری در سطح جامعه است.
پورعابدی آموزش و مهارت، تخصص و دانایی، سرمایه‌گذاری رشد تولید، فضای کسب و کار، تقاضا و بازار مناسب و فرهنگ کار و بهره وری را به عنوان هفت جریان تاثیرگذار در اشتغال برشمرد و گفت: آموزش و مهارت و تخصص و دانایی به عنوان عوامل زیربنایی برای حوزه اشتغال محسوب می شود.
وی افزایش بی‌رویه ظرفیت دانشگاه‌ها و توسعه ناموزون و بی‌رویه آموزش عالی را از چالش‌ها و مشکلات اشتغال دانش‌آموختگان عنوان کرد و افزود: در سال ۵۷ تعداد دانشجویان حدود ۷۵ هزار نفر بوده است که این میزان در حال حاضر به چهار میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده یعنی اینکه کمیت دانشجویان مشغول به تحصیل ۵۷ برابر افزایش پیدا کرده است.
رئیس سازمان تجاری‌سازی و همیاری اشتغال فارغ التحصیلان جهاد دانشگاهی افزایش ۵۷ برابری تعداد دانشجویان را در این مدت را ناشی از نگاه مادی به دانشجو به عنوان یک کالا دانست.
پورعابدی همسو نبودن آموزش عالی با بازار کار را از دیگر مشکلات در این بخش برشمرد و گفت: دانشگاه بدون توجه به نیاز بازار و نظام کسب و کار راه خود را می‌رود و از طرفی دیگر بازار نیز کار خود را انجام می‌دهد.
وی گفت: از مجموع چهار هزار و ۸۵۸ رشته گرایش دانشگاهی، ۸۵ درصد از دانشجویان فقط در ۱۵ رشته خاص تحصیل می‌کنند و بقیه دانشجویان در چهار هزار و ۸۲۳ رشته دیگر و این نشاندهنده این است که تنوع لازم را برای پاسخگویی به نیاز دانشجویان ایجاد نکرده‌ایم.
پورعابدی عدم توازن در هرم نیروی انسانی آموزش عالی، مهارت ناکافی دانش‌آموختگان، نبود نظام هدایت شغلی در آموزش عالی را از دیگر چالش‌ها در این بخش برشمرد.
پورعابدی ضمن تاکید بر مهارت ناکافی دانش‌آموختگان گفت: دانش آموختگان مهارت‌های لازم را برای فراگرفتن کسب و کار ندارند به همین منظور شاهد ظهور پدیده مدرک‌گرایی هستیم به طوری که در نظام صنعتی مهندس سالار، در نظام حقوقی حقوق سالار، در نظام بهداشت و درمان پزشک سالار و در نظام اداری و خدماتی کارشناس سالار هستیم.
وی بیان کرد: آموزش عالی ایران در کنار رسالت و نقش‌های متعددی که ایفا می‌کند باید به توانمندی‌های اساسی و مهارت صنعتی و مهندسی نیز توجه داشته باشد.
رئیس سازمان تجاری‌سازی و همیاری اشتغال فارغ التحصیلان جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: نظام آموزش عالی نسبت به هدایت شغلی دانشجویان کاملا بی تفاوت است.
پورعابدی در خصوص نقش جهاددانشگاهی در اشتغال دانش‌آموختگان، عنوان کرد: جهاد دانشگاهی در بخش آموزش‌های رسمی می‌تواند یک سری مطالعات آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی متناسب با بازار کار انجام دهد همچنین در بخش آموزش‌های مهارتی و کسب و کار از برند خوبی برخوردار است و می‌تواند تاثیر خوبی در این بخش‌ها بگذارد.
وی گفت: جهاددانشگاهی با توسعه زیرساخت فناورانه و دانش بنیان و ایجاد مراکز رشد و پارک‌ها می‌تواند گام های موثری در این راستا بردارد.
پورعابدی به تعداد پارک‌ها و مراکز رشد علم و فناوری در جهاد دانشگاهی اشاره کرد و گفت: در کشور ۱۵۷ مرکز رشد و ۳۳ پارک علم و فناوری وجود دارد که از این تعداد ۱۹ مرکز رشد و دو پارک علم و فناوری متعلق به جهاد دانشگاهی است.
وی ضمن تاکید بر توجه به تجربیات موفق در دنیا نسبت به مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری گفت: پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد باید متناسب با فرهنگ جهاد دانشگاهی بومی شود.
پورعابدی ضمن تاکید بر ضرورت تشکیل شرکت‌های دانش بنیان در جهاد دانشگاهی عنوان کرد: مأموریت اصلی جهاد دانشگاهی در بحث ارتباط دانشگاه و صنعت مشخص شده است.
رئیس سازمان تجاری‌سازی و همیاری اشتغال فارغ‌التحصیلان جهاد دانشگاهی گفت: ایجاد ۵۰ هزار شرکت دانش بنیان در اسناد بالادستی و در افق چشم‌انداز ۱۴۰۴ تبیین شده است که جهاد دانشگاهی به عنوان یک مجموعه دانش بنیان باید تعدادی از اینها را داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی در بحث شرکت‌های دانش بنیان هم در حوزه سیاستگذاری، پیشتیبانی و ایجاد و تولید این شرکت ها می‌تواند نقش‌آفرینی کند.
پورعابدی در پایان مدل تاسیس شرکت‌های دانش بنیان در جهاد دانشگاهی را ترسیم کرد.

ارسال دیدگاه