خواندنی و دانستنی
اخبار امروز
- امام خامنهای اول فروردین ماه در حرم امام رضا (ع) سخنرانی میکنند
- ۵ تا ۲۰ سال حبس و شلاق در ملاعام در انتظار محتکران اقلام بهداشتی
- هشدار پوتین درباره اقدام نظامی از سوی آمریکا علیه ایران
- پیشروی ۹ کیلومتری ارتش سوریه در شرق حمص
- اوباما رئیس جمهور آمریکا شیعه است
- قتل عام غیرنظامیان سوری توسط جنگندههای روسیه
- تایید صلاحیت اصلاحطلبان و مستقلین ۸ برابر اصولگرایان
- اعتراف بی سابقه عربستان درباره ایران
- قیمت نفت به زیر ۳۰ دلار سقوط کرد
- رنجنامه حسین فدایی منتشر شد : آقای هاشمی! توبه کنید.
- وقوع انفجار در غرب قاهره
- مدیر برنامههای موشکی اسرائیل اخراج شد
- هند به دنبال خرید ۳۶ جنگنده رافائل از فرانسه
- کابل و اسلامآباد برای اقدام علیه گروههای مسلح توافق کردند
- صدور حکم متهمان پرونده بیمارستان خمینی شهر
- آقایی که میگوید کشور باید توسط شورای رهبری اداره شود چه مشکلی با رهبر دارد؟
- تلویزیون بیش از ۳۰هزار دقیقه برنامه انتخاباتی پخش میکند
- وقتی سفیر انگلیس شیرینی میلاد رسول الله(ص) تقسیم میکند!
- افزایش ۲۰ تا ۳۰ نفری مرگ و میر در روزهای آلوده تهران
- پارتی بازی وزارت کشور برای فرزندان آقای هاشمی
- اسیر داعشی ارتباط ترکیه با داعش را فاش کرد
- طرحهای کنگره آمریکا اجرای برجام را هر روز بیشتر تهدید میکند
- توصیه آمریکا به مقامات سعودی درباره ایران
- تحریمهای سنگین کنگره آمریکا علیه سپاه پاسداران
- پرچمدار جدید HTC را ببینید
- اندیشکده واشنگتن: برخلاف وعده روحانی، کاهش تحریمها تأثیر زیادی بر اقتصاد ایران ندارد
- هلاکت علوش تروریست های سوریه را زمین گیر کرد
- ۱۰ چهره مهم غایب در انتخابات مجلس
- کاملترین آمار وحشیگری سعودیها در یمن
- استان هایی که بیشترین و کمترین آمار ازدواج و طلاق را دارند
- کشف جسد یخ زده جوان ایرانی در مرز ترکیه
- آمار تاسف بار مصرف دخانیات در نسل جوان
- دستخط رهبرانقلاب درباره مشایی
- ماجرای نصب پرچم داعش در کرمانشاه چه بود؟
- اظهارات تکاندهنده زن نجات یافته از دست داعش
- نامه مهم دفتر تحکیم وحدت به آیتالله جنتی درباره هاشمی
- ابوبکر البغدادی: با همه جهان میجنگیم
- مایحتاج اولیه زندگی رهبر انقلاب توسط چه کسی تهیه میشود؟
- شعری که از مادر رهبر انقلاب به یادگار ماند
- یک سال فروش اشتباهی چای کوکائین
- داعشیهای بحرین: به دنبال انفجار مسجد شیعیان بودیم
- دلیل سرعت زیاد دولت ایران برای اجرای برجام، انتخابات آتی است
- استعفای دستهجمعی اعضای تحریریه یک روزنامه اصلاحطلب
- شکایت از شبکههای ماهوارهای برای سرقت فیلمهای ایرانی
- مدارس تهران فردا تعطیل نیست/ لغو مسابقات فوتبال
- سرگرمی جالب بن سلمان؛ شرطبندی میلیونی در بازی آمریکایی
- واکنش فاطمه هاشمی به احتمال رد صلاحیتش: خوشحال میشوم!
- عفت مرعشی: یک بار رد صلاحیت شدیم، دیگر برای چه نگران باشیم!
- رویانیان : حزب احمدینژادیها را قبول ندارم
- توضیحات کمالی درباره ادامه خدمت سربازی فوتبالیستها
کد خبر : 4588
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۱/۲۳ زمان : ۷:۰۷
انقلاب برای تو چه کرد؟ تو برای انقلاب چه کردی؟
عبدالجبار کاکایی در شرق نوشت: گزارههای روشنی از سیاست و اجتماع در سال ٥٦، به گوش بیخبر و پرهیاهوی ١٤سالگی میرسید؛ از روایتهای پدری که شیفته منبر «کافی» و «راشد» شده، تا دایی دانشجویی که «ماهی سیاه کوچولو» را در برکههای دانشگاه صید کرده بود، البته به این آگاهی پیش از بلوغ، خطابههای پیش از […]
عبدالجبار کاکایی در شرق نوشت:
گزارههای روشنی از سیاست و اجتماع در سال ٥٦، به گوش بیخبر و پرهیاهوی ١٤سالگی میرسید؛ از روایتهای پدری که شیفته منبر «کافی» و «راشد» شده، تا دایی دانشجویی که «ماهی سیاه کوچولو» را در برکههای دانشگاه صید کرده بود، البته به این آگاهی پیش از بلوغ، خطابههای پیش از درس معلمی خراسانی، بهنام «صمدانی» هم اضافه شد، با ترجیعبند «فاطمهفاطمه است» و «شور شریعتی» روی نیمکتهای مندرس دبیرستانی، تا کمکم احساس کنم اتفاقی بزرگتر درحالافتادن است و حواسم از بازیهای پرت نوجوانی به اخبار رادیو جلب شود.
پدر من، از زُمره طبقه زیرمتوسط، یعنی «کاسب جزء» بود، با درآمدی مختصر درحد صرف و نحو روزانه، ساکن شهری خارج از جغرافیای سیاسی و اقتصادی و اصلا خارج از حافظه سیاسی نظام حکومتی وقت یعنی «ایلام» که تازه از فرمانداری به استانداری بدل شده بود؛ با یکخیاباناصلی و چندخیابانفرعی، تبعیدگاه مخالفان و متهمان براندازی سلطنت.
پدر که شوخطبع و مردمدار بود از بد حادثه، در همانگیرودار، چندماهی اهل و عیال را گذاشت و به «اراک» رفت تا زندگی از رمقافتادهاش را با کارگری در کارخانه «کارتنسازی» نونوار کند و زیست متعالیتری برای خانواده فراهم آورد، اما وقت برگشتن به دوستانش پُز «سفر خارجی» داد! که بخندد و بخنداند، آن هم کجا، «آلمانشرقی» و اصلا نمیدانست آلمانشرقی کجاست و از بخت بدش باز هم نمیدانست که اساسا ساواک به کشورهای «بلوکشرق» حساس است، اگرچه دروغش برای ساواک مثل کفر ابلیس آشکار بود، ظن بد بردند و چندروزی میهمان «سازمان امنیت» شد و استنطاق و بازجویی و معلوم شد از بیکاری و بطالت امنیتی در آن محیط بیبو و خاصیت ناچار شوخیکردن ما هم زیر مراقبت بود. خلاصه «کاسب خردهپای طباخ» را پای میز بازجویی کشیدند که: «آلمانشرقی چه غلطی میکردی!» و پدر به پتپت افتاد که: «از اسم پرطمطراقش خوشم آمد» و من فکر کردم شاید بهخاطر فوتبالش که در خانه معمولا نام آلمانشرقی با احترام برده میشد و پدر غفلتا شنیده بود و این هم گزاره دیگری از آگاهی شد برای نوجوانی من… .
شاه سال ٥٦ دور «سفرش» به ایلام رسید… شهر از دو روز قبل نونوار شده بود و ماشینهای مدل بالا کنار خیابان پارک، که یعنی اعیاننشینیم و مرفه، روز موعود در صفهای مرتب به استقبال رفتیم و مدارس با اونیفرم در صفاول، ابتدا ازدحام و انتظار و سرککشیدن و اسکورت و ماشینهای چراغروشن و یکی بعد دیگری و ناگهان رویت بیواسطه، دیدن چهره سرخوسفیدش از دور، پشت جیپ روباز با سلامی نظامی به رعیت حاشیه پیادهرو، برعکس همه، ذوقی در من ایجاد نکرد و هیاهوی پیادگان و مشایعت هرولهوار مردمان، پشت ماشینی که بهسرعت دور شد، هیچدستاورد عاطفیای برای من نداشت اگرچه مدیر مدرسه در توصیفش سنگ تمام گذاشت و شخص اول مملکتش خواند و ولینعمت و سایه خدا و… و کذا… .
شاه برگشت و آبها از آسیاب افتاد و مغازه باز هم بیفروغ بود و مدرسه کمکم کانون پچپچ سیاسی و اولین حرکتهای خیابانی از مدرسه ما یعنی امیرکبیر شروع شد. «علی مردانی» از بچههای مسجد، که «دستبرقضا الان هم در تهران بزرگ همسایه ما شده باز هم در کوچه مسجد»، پیشقراول صف تظاهرات دانشآموزی و هرروز همین بساط تا بالاخره پاسبانها موقتا جنبش دانشآموزی را آرام کردند… .
انقلاب سریعتر از تصور ما اتفاق افتاد و همهچیز را به دو تاریخ مستقل تقسیم کرد، حقیقتا درست خطی وسط فقر بود که نیمهدومش با اعتمادبهنفس بیشتر آغاز شد، دستاورد زندگی اقتصادی نداشت، اما اطمینان از بنایی که خود ساخته بودیم، انرژی تازهای در ما آزاد کرد و مهمترین حادثهاش خرابکردن و ساختن خانهای بود که در رهن بانک ماند و واگذار شد.
البته انقلاب «اعتمادبهنفس دادنش» محشر بود، همین شد که کمکم معتقدانش را از حاشیه به متن آورد و یکی ما، که حالا خودمان را خشت جرز بنای تازه میدیدیم و برای سرپابودنش دل میسوزاندیم، شکستن ابهت تاریخی «کلانخدای سلطنتی» و تبدیل زمان و تاریخ و تغییر رنگها و عادتها و شکستن اسطورهها و بیرونقشدن دژهای امنیتی و تقسیم قدرت بین مردم کوچهوبازار در یککشور جهانسومی تحتالحفظ برای نوجوانی و جوانی ما که با دیدن این صحنههای مهیج سپری میشد، یکشوک بزرگ روحی و روانی بود من که «میمُردم اگر شاعر نمیشدم» با دیدن این همه حادثه و کم اتفاق میافتد نسلی تجربه تاریخی عبور از یک گسل بزرگ را لمس کند که نه طاغوت بلکه جهان برایمان مضحکه سیاسی شده بود. جلوی ایستگاههای صلواتی تکبیر میگفتیم و انرژی میگرفتیم.
من اعتقاد دارم که انقلاب یکخواستطبیعی و تاریخی بود، ملتی که روی نشیمنش جابهجا میشود، یعنی میخواهد راحتتر بنشیند. انقلاب، فرمایشی و تقدیری نبود، یکخواست علمی، اعتقادی، اقتصادی و تاریخی شد و رفتارهای انقلابی در بستر حوادث اجتماعی نمایش فرهنگومدنیت تاریخی مردم بود، بنابراین هرحکمی به خودمان برمیگردد اگر کم گذاشتیم یا زیادهروی کردیم، همه خودمان بودیم و حالا هم خودمانیم که به اصلاح خودمان مشغولیم، اگر از من صدبار دیگر هم بپرسند انقلاب برای تو چه کرد؟ میگویم: «انرژی نهفته در من را آزاد کرد و برای همین آیندهام را مدیون گذشتهاش میدانم» و اگر صدبار بپرسند تو برای انقلاب چه کردی؟ خواهم گفت: باورش کردم با تمام وجودم… .»
.
منبع : شرق
ارسال دیدگاه